_pre FLU


Do srednje skole

Što se tiče mojih crteža, do srednje škole tematski i crtački sam bio najbliže stripovskom izražavanju. Ipak, nikada zaista nisam ušao u strip jer ne posedujem fotografsko crtačko pamćenje, za koje mislim da je jedna od najbitnijih karakteristika talenta najvećih klasičnih strip umetnika.

   

( klikni na sliku za kompletnu galeriju )


Srednja škola


U srednjoj školi sam doživeo prvi pravi dodir sa likovnom umetnošću kroz mog profesora likovne kulture Aleksandra Jovanovića, koji je bio ne samo dobar umetnik, nego i odličan pedagog. Crteži koje sam stvorio u tom periodu su ustvari male slike, inspirisane delima velikih modernista. Radio sam ih brzo, na manjim formatima, obično pastelom, tušem ili nekim drugim crtačkim priborom, tako da sam ih ja ipak smestio u crtački deo ovog sajta.

   

( klikni na sliku za kompletnu galeriju )
_FLU


I i II godina u klasi profesora Stevana Kneževića

Na prvoj godini F.L.U. dosta sam crtao, tražeći svoj izraz više kroz formu svog rada, a manje kroz njegov sadržaj. Ipak, hteo, ne hteo, na tim crtežima stalno sam ulazio u nekakve "priče", koje mi iz sadašnje perspektive izgledaju zanimljivo upravo zbog tog svog nesvesnog naboja.

   

( klikni na sliku za kompletnu galeriju )


III godina u klasi profesora Branka Protića

Na kraju treće godine F.L.U. pokušao sam da svoj crtež približim svojem shvatanju slike, zato što od druge godine, kada se dogodila radikalizacija mog umetničkog stava kroz miks dadaizma, pop-arta, koncepta i ko zna čega sve još, ja uglavnom slikam. Tokom cele treće godine uradio sam samo par crteža da bih na njenom kraju, u roku od samo jednog dana napravio više od sto crteža. Ustvari, ja ih nisam crtao svojeručno, nego sam imao ekipu prijatelja, od kojih su jedni preko indigo papira precrtavali a drugi bojili motive iz knjiga i časopisa koje sam ja "sa pola mozga" birao. Bolje od tih radova, tj. one koji su bili izloženi na godišnjoj izložbi F.L.U. ja nisam po završetku izložbe preuzeo i sačuvao, jer u dubini duše očigledno još uvek nisam bio siguran u sve to što sam radio ...

   

( klikni na sliku za kompletnu galeriju )


IV godina u klasi profesora Čedomira Vasića

Na četvrtoj i petoj godini F.L.U. kod mojih crteža je već totalno prezentan nehaj prema autentičnosti sopstvenog umetničkog rukopisa. U tim "crtežim"a se ne neguju klasične likovne vrednosti.

   

( klikni na sliku za kompletnu galeriju )


_posle FLU crtam retko ali promišljeno


ZID 1 i ZID 2, su crteži dva zida u našem stanu, koje je ukrasio moj sin Pavle.

   NAJJAČE JAJE i RUČAK, su dve stranice iz bojanke ilustratora Milorada Žarića koje je obojila dvogodišnja Marija Rajna Marinković. S moje strane, ja sam prvo tušem i perom iskopirao Žarićeve ilustracije, pa preko njih dodao što sam mogao vernije Marijine intervencije.


 
 
 
Do srednje skole Do srednje skole Do srednje skole Srednja skola Srednja skola Srednja skola I i II godina u klasi S. Knezevica I i II godina u klasi S. Knezevica I i II godina u klasi S. Knezevica III godina u klasi B. Protica III godina u klasi B. Protica III godina u klasi B. Protica IV godina u klasi C. Vasica IV godina u klasi C. Vasica IV godina u klasi C. Vasica